4 kenmerken van overprikkeling

We leven in een wereld waar alles zo snel mogelijk moet verlopen en waar multitasken een must is.
Net omdat dit de norm is en het iets is wat van ons wordt verwacht hebben we vaak niet in de gaten dat we overprikkeld zijn en even gas terug dienen te nemen.

Maar hoe weet ik nu wanneer ik overprikkeld ben?

 
Kopie van Bos(s) Lady WandeltrajectWaar je minder stress ervaarten meer jezelf wordt.Een individueel wandelcoaching traject van drie maanden voor vrouwen die genoeg hebben van stress en klaar zijn voor een gelukkiger.jpg
 

Er zijn 4 grote kenmerken van overprikkeling die voor jou een signaal kunnen zijn om het wat kalmer aan te doen, wat tijd voor jezelf te nemen en te rusten.

1. Lichamelijk klachten: signalen zoals hoofdpijn, spierspanning, ademhalingsproblemen en maag -en darmklachten zijn een signaal van je lichaam dat je over je grens bent gegaan. Je lichaam staat onder teveel stress, waardoor je stresshormonen aanmaakt die bepaalde systemen overactiveren en anderen onderactiveren. Als dit te lang aanhoudt krijg je klachten en zegt je lichaam letterlijk: “houd ermee op, geef mij aandacht en neem wat rust”.
Heb jij dus last van medisch onverklaarbare en aanhoudende klachten? Wees er dan maar van gerust dat het hier gaat om stress en dat rust die klachten kunnen doen verminderen.

2. Negatieve gedachten: bij overprikkeling zijn we met 10.000 dingen tegelijkertijd bezig, waardoor ons werkgeheugen in overdrive is. Wanneer we voornamelijk bezig zijn met taken en het vervullen van de behoeften van anderen, nemen onze gedachten soms de gemakkelijkste routes en belanden we op een pad van rampdenken, pessimisme en zwaarte.
De uitdrukking: “Ik zal er een nachtje over slapen” is niet voor niets uitgevonden. Let daar maar eens op. Wanneer je ‘s avonds met een negatieve bril naar de dingen kijkt kan slaap ervoor zorgen dat je de volgende ochtend niet meer begrijp waarvan je een probleem maakte. Merk je dus alles negatief te gaan bekijken? Schrap wat dingen in je agenda, plan wat me-time en ik beloof je dat je anders naar de dingen zult gaan kijken.

3. Emotionele prikkelbaarheid: prikkels met een bepaalde emotionele betekenis worden verwerkt in ons emotiecentrum van ons brein. Dit stelt ons in staat instinctief te gaan reageren, namelijk vechten of vluchten. Wanneer teveel prikkels het emotiecentrum binnen komen wordt dit fight-flight mechanisme aangestuurd en kunnen we dus wel eens instinctief reageren. Voor velen betekent dit dat we soms dingen zeggen of doen waar we later spijt van krijgen. Voor anderen gaat het eerder over het dichtklappen en tot niets meer komen.
Zeg jij soms dingen tegen anderen in een opwelling? Herken je jezelf niet meer in de reactief die je geeft of het gedrag dat je stelt? Dan kan het zijn dat jij overprikkeld bent.

4. Vermijdend gedrag: wanneer er teveel prikkels op ons afkomen kunnen we de nood voelen om ons af te sluiten van de wereld en even alleen te zijn. Dan willen we met niemand spreken, want op dat moment is het eventjes teveel. En alhoewel dit erg nuttig kan zijn en ik je dan adviseer om geregeld tijd alleen in je agenda te plannen, kan die drang een signaal zijn dat je over je grenzen ging. Om te voorkomen dat je je volledig afsluit van de wereld en niet meer reageert op berichtjes van vrienden, is het aangeraden reeds te anticiperen op die nood. Tijd alleen is noodzakelijk. Het helpt ons onze gedachten te ordenen, in voeling te komen met onszelf en te ontprikkelen. Maak er dus een wekelijkse afspraak met jezelf van. Je zult het je niet beklagen :-)

Vorige
Vorige

Hoe jij je goede voornemens voor het nieuwe jaar kunt volhouden

Volgende
Volgende

3 manieren om te ontprikkelen