4 manieren om aan zelfzorg te doen
“Je moet goed voor jezelf zorgen” is iets wat we elkaar maar al te graag zeggen. Het is er zo uit. Maar zoals bij veel zaken is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Dat het belangrijk is, dat moet ik je niet gaan vertellen, want dat weet ondertussen iedereen. Maar hoe doe je dat nu precies?
Laat ons beginnen bij de basics. Als we stress ervaren merken we dit aan veel verschillende dingen: je voelt je opgejaagd, je kunt moeilijker slapen, je piekert en je snauwt naar iedereen die nog maar in je buurt komt. Deze symptomen kunnen we gaan onderbrengen in vier grote categorieën die ook de basis vormen om aan zelfzorg te gaan doen.
Lichaam:
Hieronder vallen alle symptomen van stress die lichamelijk worden gevoeld. Ik heb het hier over hoofdpijn, maag -en darmklachten, een opgejaagd gevoel, een verhoogde bloeddruk, het sneller kloppen van je hart, spierspanning, oorsuizen en geheugenproblemen.Emotie:
Stress symptomen op vlak van ons emotioneel functioneren zijn onder andere emotionele prikkelbaarheid, neerslachtigheid, angst en agressieve gevoelens.Cognitie:
Onder deze categorie vallen alle symptomen die te maken hebben met onze cognitie of gedachten. Bij stress kan het gebeuren dat je gaat piekeren of negatieve gedachten zal opmerken. Misschien heb je doemgedachten over de toekomst of interpreteer je zaken erg persoonlijk. Daarnaast kan stress ervoor zorgen dat we vaker aan onszelf gaan twijfelen en onszelf, via onze eigen gedachten, naar beneden halen.Gedrag:
Stress laat ons soms gekke dingen doen. Misschien reageer je erg bot op een vraag van je collega of gaat je stemvolume de lucht in bij het minste. Vaak zorgt stress ervoor dat we de dingen veel sneller uitvoeren dan goed is, waardoor we fouten maken. Hoe dan ook brengt het ons tot impulsief en vaak ongewild gedrag.
Let’s put it this way: als stress impact heeft op deze vier categorieën, dan is het vanzelfsprekend dat we aandacht moeten besteden aan deze categorieën om onszelf tot ontspanning te brengen. En dat, my friend, is zorgen voor jezelf :-)
Need help? Geen nood, want hieronder geef ik je enkele voorbeelden van hoe je op vier manieren kunt zorgen voor jezelf.
1. Lichaam:
Draag zorg voor jezelf door zorg te dragen voor je lichaam.
- Ga bewust gaan ademen: in en lang uit via je buik.
- Zorg ervoor dat je voldoende buitenlucht binnen krijgt. Het zorgt voor verse zuurstof om je hersenen optimaal te laten functioneren.
- Neem een warm badje of breng een bezoekje aan de sauna: de warmte is goed voor je parasympathisch systeem dat instaat voor lichamelijke rust.
- Zorg ervoor dat je gezond eet: voldoende groenten, fruit en granen. Het zijn de voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren.
- Slaap voldoende: ga op tijd naar bed en sta op een vast uur op.
- Drink voldoende water.
- Ga regelmatig gaan sporten: dit is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geest.
- Beperk het gebruik van alcohol en rook niet.
2. Emotie:
- Verberg je emoties niet en gun jezelf emoties te voelen. Emoties zijn een overlevingsstrategie; ze zijn een uitstekende signaalgever als er iets niet goed zit. Emoties hebben dus een functie en kun je (gelukkig) niet uitschakelen. Probeer je ze te onderdrukken, dan komen ze als een bal onder water dubbel zo hard terug naar de oppervlakte. Vreemd genoeg zorgt het toelaten van je emoties voor meer besparing van je energie dan wanneer je ze probeert te onderdrukken.
Begrijp me niet verkeerd: heftige emoties ongefilterd uiten tegenover anderen lijkt me geen goed idee. Geef ruimte aan je emoties door dit te bespreken met iemand die je vertrouwt, door het neer te schrijven of even luid te gaan roepen in een bos of een kussen.
Hoe je het er ook uit laat; doe het met liefde voor jezelf en anderen.
- Geef jezelf een beter gevoel. Na het geven van ruimte aan die lastige emoties is het tijd om de roer om te draaien. Denk aan fijne herinneringen of doe iets wat je leuk vindt om jezelf een beter gevoel cadeau te doen.
3. Cognitie:
- Identificeer jouw negatieve gedachten. Ze kunnen namelijk erg sluw en onopvallend zijn. Ga eens na welke gedachten je tegenover jezelf hebt en spreek te uit. Vaak is het al confronterend genoeg wanneer we onze gedachten luidop uitspreken. Heb je nood aan wat meer? Beeld je dan even in dat je de gedachten die je ten opzichte van jezelf koestert zou gaan richten naar een goede vriend. Vaak zijn onze gedachten die gericht zijn naar onszelf veel negatiever dan naar anderen.
- Daag die gedachten uit. Stel jezelf de vraag: “Maar is dit wel écht zo?” Probeer argumenten te bedenken die het tegendeel bewijzen of het op z’n minst in twijfel trekken.
- Maak komaf met deze negatieve gedachten. Ondanks we liever zijn voor anderen dan voor onszelf, zijn we even waardig als die goede vriend. Wees dus mild voor jezelf. Observeer die negatieve gedachte en tracht deze om te vormen in iets positiefs, zoals een hoopgevende gedachte of een compliment aan jezelf.
Voorbeelden hiervan zijn: “Ik ben goed genoeg”, “Ik doe mijn best en dat is oké”, “Ik laat mezelf toe fouten te maken”, “Aan alles zit een gouden randje”, “Ik geloof in mezelf”, “Ik weet dat ik het kan”,….
4. Gedrag:
Stress kan worden aangepakt door je anders te gaan gedragen:
- Sta wat vroeger op om meer tijd te nemen ‘s morgens.
- Doe de dingen trager: rijd trager, stap trager, …
- Maak een planning om het overzicht te bewaren en pak de dingen stap voor stap aan in plaats van alles tegelijkertijd.
- Maak tijd voor jezelf: plan het in je agenda.
- Grens af: geef op een constructieve manier aan wanneer het voor jou teveel is en je tijd nodig hebt voor jezelf.
Pfew! Dat is een hele boterham. Klinkt bovenstaande info wat overweldigend? Klik dan op onderstaande link en download de gratis Selfcare Worksheet. Zo kun jij jouw zelfzorg personaliseren. Noteer to do’s en helpende gedachten in de passende categorieën om beter voor jezelf te kunnen zorgen.