5 stappen om jezelf te bevrijden van de mening van anderen
“Wat zullen anderen daarvan denken?”, is iets wat ik me al veel te vaak heb afgevraagd. Het gevoel m’n acties te moeten aanpassen aan de ander blijft aan me knagen en ik merk dat ik mezelf vaker probeer te verantwoorden. Zonde, want dat is eigenlijk voor niets nodig.
Begrijp me niet verkeerd, het is heel normaal om je zorgen te maken over wat anderen van jou denken. We zijn nu eenmaal sociale dieren. Meer nog: menselijk contact is essentieel voor onze overleving. Zonder gaan we letterlijk dood.
Het is via anderen dat we onszelf creëeren. Dat is prachtig en tegelijkertijd niet zonder fouten. Alle ideeën die we namelijk met de paplepel meekrijgen zijn gebaseerd op de ervaringen van onze voorouders. Deze waren in bepaalde situaties en in een bepaalde tijd misschien erg nuttig, maar dat betekent niet dat dit de dag van vandaag voor iedereen nog steeds zo is.
We zijn met andere woorden getraind in het leven naar de verwachtingen van onze opvoeders en de maatschappij. Toch hebben we in dit leven de vrijheid om onze eigen waarheid te bepalen.
Aan de hand van volgende 5 stappen help ik je op weg om het pad naar vrijheid te bewandelen…
Stap 1
Start met het bewust worden van de onuitgesproken regels die anderen zichzelf en bijgevolg ook jou opleggen. Dit kan een mening zijn, een norm, een regel of bepaalde uitspraken. Zinnetje waar de woorden “moeten” en “kan niet” in voorkomen mogen alarmbelletjes laten afgaan. Het zijn namelijk woorden die definitief zijn en je dus vastzetten. De nieuwe reflex die ik je wil aanleren in de bewustwordingsfase is de vraag: “is dat écht zo?” Deze vraag stelt je in staat de woorden van de ander in twijfel te trekken en na te gaan of dit voor jou klopt. Kun je hiaten vinden in de redering van de ander? Gaat de uitspraak altijd voor iedereen op? Klopt dit voor jou specifiek?
Stap 2
In de tweede stap ga je actief na hoe jij de situatie bekijkt, wat jij wil en hoe het voor jou voelt door tijd en ruimte in te nemen voor jezelf. Enkele suggesties die je hierbij kunnen helpen:
- Noteer jouw vraag of probleem in het midden van het blad en schrijf alle woorden die in je opkomen errond: gevoelens die opkomen, ideeën die je erbij hebt, gedachten,…
- Ga de natuur in en formuleer jouw vraag/probleem. Laat ze dan los en open je zintuigen voor je omgeving terwijl je wandelt. Is er iets in je omgeving die je aandacht trekt, zonder te weten waarom? Sta er even bij stil en ga na welke emotie het oproept en wat het voor jou symboliseert. Vaak heeft het iets te maken met datgene waar jij mee bezig bent.
- Oefen in meditatie. Het helpt je overzicht te krijgen in je chaos van je gedachten en de stem van je intuïtie luider te laten klinken. Zo kom je te weten wat jij echt wil gaan doen.
Stap 3
Ga voelen wat die mening van de ander met je doet. Welke emoties gaan erbij gepaard? Welke behoefte wordt er hiermee gefnuikt? Wees heel eerlijk met jezelf. Jouw gevoel is je gids en heeft het steeds bij het rechte eind. Vertrouw hierop. Emoties zijn een signaal voor een behoefte die niet werd ingevuld. Emoties hebben dus een signaal functie. Luister aandachtig.
In het geval dat niemand echt een mening gaf, maar jij enkel bang bent dat dat zou komen. Stop it. Jouw brein neemt een loopje met de waarheid. Stel ook hier jezelf de vraag: ‘is dat écht zo?’. Of is het gewoon een worst case scenario in je hoofd? Stel jezelf de vraag of de mening van die persoon er werkelijk toe doet. Verandert de mening van de ander iets aan de relatie dat je met hem/haar hebt en zou je dat zwaar vallen? In dat geval: vraag de mening dan van de ander in plaats van te speculeren. Je zult het pas weten als je uit zijn/haar mond hoort.
Is de mening van de persoon in kwestie niet erg belangrijk voor je? Zijn het mensen die je niet (goed) kent? Heeft hun mening geen impact op jouw leven? Laat het dan los. Vaak denken we dat anderen hun volledige aandacht op ons is gericht, but guess what? We zijn helemaal niet zo bijzonder. Mensen zijn vooral met zichzelf bezig. In de meeste gevallen zal het hun worst wezen wat jij doet.
Stap 4
Eens je zicht hebt op jouw eigen gevoel, idee en mening en wat de impact is van de (mogelijke) mening van de ander dien je vanuit je hart hierover te communiceren. Op voorwaarde dat die persoon zijn/haar expliciete mening gaf en hij/zij belangrijk voor je is. Zeg dan eerlijk wat ervoor zorgt dat je niet akkoord gaat, hoe jij je bij de kwestie voelt en waar je in jullie contact nood aan hebt. Ga jezelf niet verantwoorden, maar geef weer wat het met jou doet en voor je betekent. Hierdoor blijf je veel dichter bij jezelf en de kern.
Stap 5
Go do that thing! Echt waar.
Als je het voelt, dan voel je het. Het is jouw leven en jij weet wat goed voor je is. Maak een plan, zet een stap en kom dichter bij je doel. Ik weet dat je ‘t kan :-)