Zijn ademhalingsoefeningen overrated en cliché?
“Adem gewoon even diep in en uit… Zo, alles is weer beter!”
Draaide jij ook met je ogen bij het lezen van deze zin? No worries, I’ve been there. Ademhaling wordt in films en series naar voren gebracht als hét wondermiddeltje voor al je problemen, maar zag jij er al eentje opgelost door dieper te ademen?
Of je problemen opgelost worden door even te zitten en te ademen betwijfel ik, maar het heeft wel degelijk een enorme impact op verschillende processen in je hersenen en je stressniveau. Lees hier hoe en waarom.
Ademen gebeurt automatisch, onbewust en wordt gestuurd vanuit ons autonoom centraal zenuwstelsel. In ons autonoom zenuwstelsel kunnen we twee systemen van elkaar onderscheiden: de sympathicus en de parasympathicus.
De sympathicus treedt in werking wanneer we ons gestresseerd voelen. De prikkels die ons stress bezorgen komen binnen, via onze zintuigen, in onze hersenen en worden geïnterpreteerd als ‘gevaar’. Spijtig genoeg kent ons zenuwstelsel het verschil niet tussen het zien van een tijger en problemen op het werk. In onze moderne maatschappij betekenen beiden ‘gevaar’, waardoor het sympathisch systeem in actie schiet. Hierna treedt een mechanisme in actie waarbij adrenaline en cortisol (een stresshormoon) worden aangemaakt. Deze hormonen zijn verantwoordelijk voor het sneller slaan van ons hart, het sneller ademen, het aansturen van onze spieren en een verhoging van onze bloeddruk. Het zorgt er ook voor dat ons spijsverteringsstelsel even on hold wordt gezet. Dit verklaart waarom langdurige stress kan zorgen voor spierspanning en maagklachten. Wist je trouwens dat we gemiddeld 90 seconden onze adem inhouden wanneer we geconcentreerd een e-mail lezen die binnenkomt? Sta even stil bij welke impact dit heeft op je stresshormomen en bijgevolg je lichaam…
De parasympathicus schiet in actie wanneer de sympathicus dit niet doet en we dus in rust zijn. Op dat moment worden herstelhormonen aangemaakt, waardoor ons hart trager slaat, onze ademhaling dieper wordt en onze spieren ontspannen.
Ik zei al dat dit systeem volledig onbewust en automatisch werkt. Wanneer we deze redenering volgen betekent dit dat we er geen controle over hebben. Maar dat klopt het helemaal! We kunnen ook de omgekeerde weg afgaan. Ben je me kwijt? Wacht, ik leg het je uit…
We hebben geen controle over ons zenuwstelsel, maar wel over onze ademhaling. Als we bewust lang uitademen geven we onze hersenen het signaal dat we in rust zijn. Simpel gezegd dien je langer uit te ademen dan in wanneer je stress ervaart. Fantastisch toch?!
Nu weet je dus dat, wanneer McDreamy in Grey’s Anatomy een patiënt in paniek vraagt te ademen, hij geen quatsch verkoopt ;-)