5 tips om digitaal te detoxen

Smartphones en sociale media zijn niet meer weg te denken uit onze moderne maatschappij. We delen met z’n allen heel ons leven, gaan high on likes en overal waar we wachten kleeft een telefoon aan onze hand.

Dat die digitalisering onze wereld kleiner en makkelijker heeft gemaakt, dat staat vast. Maar er is ook een keerzijde van de medaille: we zijn met z’n allen toch wel een heel klein beetje verslaafd.

We weten bijna niet meer hoe het leven eruit zag zonder, maar smachten soms wel naar wat meer rust. Daarom geef ik jou 5 tips om aan een digital detox te doen. Voor meer rust, geluk én energie.

 
Hoe begin ik aan een digital detox_.jpg
 

DEFINIEER JOUW WHY

Ga na waarom jij het zo belangrijk vind om een digital detox te gaan inlassen? Wat is jouw bedoeling, waar heb jij nood aan wat heeft geleid tot die keuze? Voor velen is het een behoefte aan rust, anderen willen zichzelf misschien testen om te zien hoe lang ze zonder smartphone kunnen overleven.
Noteer deze intentie voor jezelf en schrijf neem wat je van deze detox verwacht. Wat hoop je ermee te bereiken? Wat denk je dat het jou zal bieden?


SPREEK EEN TIJDSSPANNE AF

Wil jij een eenmalige digital detox organiseren van een week of wil je liever een duurzame manier vinden om vaker te detoxen?
De ene persoon vindt het aangenaam om op reis de telefoon thuis te laten, de ander last liever één vaste dag in de week in waarbij de smartphone uit staat. Je kunt er ook voor kiezen om tussen bepaalde uren in de dag je GSM uit te laten of je kunt alle mogelijkheden eens testen.
Noteer die tijdsspanne, zodat duidelijk is wanneer je aan een digital detox doet. Het zal je helpen om de detox te volbrengen en minder in de verleiding te komen.
Wees ook niet te streng voor jezelf. Deed jij nog nooit een digital detox? Dan is het misschien geen goed plan om meteen een maand zonder smartphone door te brengen. Doe het stap voor stap. Probeer het eens voor een dag. Bevalt het je? Dan kun je jezelf gaan uitdagen om het vaker en langer te doen.


BEPAAL HOE JE HET ZAL AANPAKKEN

Een digital detox kun je op heel veel verschillende manieren gaan doen.

Ben jij niet zo verknocht aan jouw smartphone? Dan is het voor jou misschien voldoende om bepaalde apps van je GSM te verwijderen gedurende jouw vastgelegde tijdsspanne.
Bij sommige smartphone kun je ook een automatisch slot instellen waarbij je bepaalde apps voor een bepaalde tijd niet kunt gebruiken.

Klinkt dit too easy voor jou en denk je aan de verleiding niet te kunnen weerstaan? Dan is het een betere oplossing om je GSM volledig uit te schakelen en op een plaats te leggen waar je er niet mee wordt geconfronteerd. Zo kom je minder in de verleiding en is de kans kleiner dat je aan je smartphone denkt.
Ben je bang dat je zo dringende en belangrijke oproepen zal missen? Laat in je voicemail boodschap weten dat je niet bereikbaar bent en geef het nummer door van je huisgenoot. Je kunt dierbaren ook inlichten over jouw digital detox met een verwijzing naar een nummer van je huisgenoot.

Lijkt je dit nog steeds niet voldoende? (I am SO guilty :-)). Durf het dan aan om je GSM te overhandigen aan iemand die je vertrouwt die ervoor kan zorgen. Je licht hem/haar in van jouw digital detox en plan, waardoor die persoon jou kan helpen je doel te bereiken.


Jouw offline leven vormgeven

Allright. Je hebt beslist digitaal te detoxen. Je definieerde je why, legde een tijdsspanne vast en koos jouw manier om het te gaan doen. Maar wat je doe je dan met al die offline tijd?

Het eerste wat ik je wil meegeven is: enjoy it.
Echt. Laat jezelf toe je te vervelen en het niet altijd te weten. Zelfs dat, voornamelijk dat zal je zoveel brengen. We zijn het namelijk afgeleerd om gewoon te zijn. Ieder vrij moment grijpen we naar die smartphone om de leegte op te vullen en nu ga jij deze heel bewust gaan beleven.

Ten tweede lijkt het me aangewezen om een aantal activiteiten in te plannen. Plan zaken die jij leuk vindt of die nu mogelijk zijn door een zee aan tijd.
Maar plan het ook niet te vol, zodat je kunt genieten van het nietsdoen.

Het kan interessesant zijn om een dagboek bij te houden en op die lege momenten je gedachten en gevoelens te noteren. Welk effect heeft die rust op jou? Laat alles toe en schrijf.
Maakt het je onrustig? Verveel je je? Geniet je net van de rust? Breng het je allerlei creatieve ideeën? Stelt het je in staat oude of nieuwe hobby’s op te pikken?


Tot slot: geniet!

Vorige
Vorige

Een authentiek leven creëren in 4 stappen

Volgende
Volgende

Maken mijn emoties & gedachten me ziek?