Maken mijn emoties & gedachten me ziek?

“Een gezonde geest in een gezond lichaam”, het is een eeuwenoud gezegde die doet vermoeden dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Dat stress en hevige emoties zorgen voor spierspanningen, hartkloppingen en hoofdpijn is geen geheim, maar kunnen je emoties en je gedachten ervoor zorgen dat je lichamelijk ziek wordt?

In deze blogpost duiken we de wetenschap in om ‘psychosomatiek’ van dichterbij te bekijken en geef ik je tips om zowel je geest als lichaam gezonder te maken.

Let’s go!

 

Stress en hevige emoties voelen we in ons lichaam omdat ze per definitie daar worden aangemaakt. Prikkels komen binnen via onze zintuigen en worden geïnterpreteerd in ons emotiecentrum, een klein amandelvormig deel in ons brein. Daar worden signalen uitgestuurd naar de hypothamalus die chemische stoffen aanmaken en die in de hypofyse worden omgezet in de hormonen adrenaline en cortisol.
De chemische stofjes beïnvloeden verschillende belangrijke processen in ons lichaam en de werking van ons zenuwstelsel. Het zenuwstelsel speelt een belangrijke rol in het stress- en rustsysteem van ons lichaam. Krijgt een prikkel dus in het emotiecentrum de betekenis van ‘gevaar’ dan zullen de stresshormonen worden aangemaakt en schiet het stresssysteem van ons centraal zenuwstelsel in actie.


Wanneer dit gebeurt bij het zien van een beer is er helemaal geen probleem. Deze reactie is nodig om ervoor te zorgen dat we kunnen overleven. Onbelangrijke systemen worden namelijk stil gelegd (zoals de spijsvertering), anderen worden net aangestuurd (zoals de spieren). Het zijn deze reacties die ons in staat stellen om al onze energie te gebruiken om te vechten met of te vluchten van de beer en dus onze overleving vergroten.

Wanneer hetzelfde gebeurt als jij je niet meer gelukkig voelt in je job, een familielid overlijdt, je gepest wordt of angst hebt bij examenperiodes, dan blijft de stress en emoties langer in je lijf rond stromen en kun je chronische stress ervaren. En dan spreken we van ‘ongezonde stress’. Deze chronische vorm van stress is zo ongezond omdat we er ziek van kunnen worden. Hieronder lijst ik een aantal gevolgen van chronische stress op:

  • Het zorgt voor een te hoge hartslag, bloeddruk en ademhaling, waardoor onze kans op hart -en vaatziekten wordt vergroot. Ook ademhalingsproblemen kunnen optreden.

  • Het zorgt voor een te lange spierspanning, waardoor je chronische spierpijn en hoofdpijn kunt krijgen.

  • Het zorgt voor de afbraak van ons verjongingshormoon DHEA, waardoor we minder gewapend zijn tegen de gevolgen van veroudering.

  • Naast je suikerreserves, worden je vetten en eiwitten aangesproken waardoor je verlies krijgt in spiermassa en de opname van mineralen

  • Het zorgt voor een overbelasting van je vitale organen, waardoor ze uitgeput geraken.

  • De stresshormonen zorgen voor een toxisch effect op de verbinding in je hersenen, waardoor je geheugenproblemen krijgt.

  • Er is een overactivatie van je emotiecentrum, waardoor je meer emotioneel zal reageren.

  • Het laat je brein letterlijk krimpen, waardoor je je minder kunt concentreren en een brainfog kunt ervaren.

  • Onder stress zal je lichaam meer calcium uit je botten halen, waardoor je kans op osteoporose stijgt.

  • Een lichaam onder stress zorgt voor een vertraagt metabolisme, omdat je lichaam alle mineralen en voedingsstoffen goed kan gebruiken. Dit zorgt vaak voor gewichtstoename en vermoeidheid.

  • De stresshormonen blokkeren de aanmaak van schildklierhormonen, die een belangrijke rol spelen in de geslachtsontwikkeling.

  • Stress heeft een negatieve invloed op de bacteriën in je darmen. De darmen zijn namelijk, onder stress, meer doorlaatbaar om zoveel mogelijk mineralen te winnen. Dit zorgt ervoor dat de kans op inflammatie, intoleranties en darmperforatie groter wordt.

  • De stresshormonen zorgen voor minder aanmaak van speeksel, waardoor grotere etensresten in de maag en darmen terecht komen en voedingsstoffen minder goed worden afgebroken en opgenomen. Het tekort aan speeksel kan ook leiden tot tandvleesproblemen.

Als dat geen reden genoeg is om aan stressmanagement te doen, dan weet ik het ook niet meer.

Deze gevolgen illustreren dat stress en emoties een erg nefaste invloed kunnen uitoefenen op onze fysieke gezondheid. Dus ja: onze gedachten en emoties kunnen ons ziek maken.

”Onze gedachten?!”
Uhu!

We krijgen niet alleen stress door externe factoren, maar het is voornamelijk hoe wij naar de wereld kijken wat bepaald wat wij ervaren als stress en wat niet.
Kijk eens goed naar jouw eigen gedachten. Zijn deze vaak negatief? Blijf jij vaak hangen in negatieve ervaringen en kun je moeilijk genieten van wat wél goed loopt en wat je wél hebt? Dan is de kans groot dat jij zelf verantwoordelijk bent voor je eigen stressniveau en dus fysieke gezondheid.

Klinkt dit hard?
Misschien wel. Maar het is wel de realiteit.

Hieronder lijst ik een aantal zaken op die jij kunt doen om aan jouw mentale gezondheid te werken, waar je ook een gezonder lijf krijgt:

  • Denk positief. Dit betekent niet dat je de negatieve zaken in je leven negeert. Het betekent wel dat je ervoor kiest om te focussen op wat wel nog goed loopt, waar je van geniet, wat je een goed gevoel geeft en wat je hebt.
    Dit kunt je doen door je dag te starten met het formuleren van een affirmatie. Klik hier om een gratis lijst te downloaden.
    Je kunt dit ook doen door je dag af te sluiten met het opschrijven van 5 dingen waar je dankbaar voor bent.

  • Doe meer van dat wat je leuk vindt. Weet je niet hoe je hieraan kunt beginnen? Klik hier en lees er alles over.

  • Stop met vechten tegen jezelf. Voel je je rot? Heb je een kutdag? Laat het toe. In plaats van je gevoel weg te duwen of het te proberen te veranderen, zorg extra goed voor jezelf. Het zal je veel energie en ellende besparen. Inspiratie om aan zelfzorg te doen? Klik dan hier.

  • Ga de natuur in. Het zorgt voor een boost aan serotonine ofwel het gelukshormoon.

  • Beweeg! Matige inspanning zorgt voor de activatie van je rustsysteem van het centraal zenuwstelsel.

  • Eet veel groenten en fruit. Het helpt je vitale organen ondersteunen bij chronische stress.

Wil jij dus gezonder zijn? Werk dan niet enkel aan je fysiek welzijn, maar zorg ook voor de aanmaak van een goede portie positieve gedachten.


You got this.

Vorige
Vorige

5 tips om digitaal te detoxen

Volgende
Volgende

Hoe jij je goede voornemens voor het nieuwe jaar kunt volhouden