Alles wat je moet weten over wandeltherapie

Wie mij al een tijdje volgt weet dat ik helemaal weg ben van wandelen, zowel privé als in mijn beroep. Ik mocht al tientallen mensen coachen aan de hand van wandeltherapie. Maar wat is dat eigelijk precies? Omdat ik er zoveel vragen over krijg en omdat er ook wat misverstanden rond bestaan schrijf ik vandaag voor jou een informatieve blogpost over wandeltherapie. Iets droger dan anders, maar misschien worden jouw vragen rond wandelen hierin wel beantwoord.

 
 

Wandeltherapie is een vorm van therapie waarbij de natuur en de beweging van het wandelen worden ingezet als hulpbron in de begeleiding van de cliënt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van metaforen en symbolen die men onderweg tegenkomt. De omgeving waarin men wandelt vormt de spiegel voor wat er bij de cliënt vanbinnen bewust en onbewust leeft.

Tijdens de wandelsessie vertrekt men vanuit een concrete vraag of probleem dat de cliënt bezig houdt. Men vertrekt hierbij met een open vraag, waarbij de therapeut aandachtig luistert en de oplossing of het antwoord niet invult voor de cliënt. In deze therapievorm worden metaforen gebruikt en laat men zich leiden door datgene wat de aandacht van de cliënt trekt.

Wandeltherapie is geschikt voor cliënten die de verbinding met zichzelf en hun eigen lichaam verloren zijn door onder andere stress of burn-out. Het heeft als voordeel dat het naast elkaar lopen van de cliënt en therapeut minder bedreigend aanvoelt en dat stiltes minder opvallen.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een dagelijkse wandeling van 30 minuten depressieve gevoelens doet afnemen, zelfvertrouwen doet stijgen en de fysieke gezondheid sterk verbetert.



Het effect op het lichaam

We kunnen twee belangrijke factoren onderscheiden in de wandeltherapie met betrekking tot de invloed op ons lichaam, namelijk de beweging van het wandelen en het contact met de natuur.

Wandelen heeft verschillende positieve effecten op ons lichaam en onze hersenen. De beweging zorgt ervoor dat onze parasympathicus in werking treedt en herstelhormonen worden aagenmaakt (meefr info hierover kun je hier vinden) Over het algemeen kan men stellen dat wandelen ervoor zorgt dat ons lichaam zich meer in rust en herstel bevindt. Zo zorgt het ervoor dat de bloeddruk en het cholesterolgehalte in je bloed verlaagt. Een dagelijks wandeling verlaagt het risico op diabetes type 2 met 58 %. Het verbetert de conditie, wat het risico op hart -en vaatziekten aanzienlijk verkleint. Wandelen versterkt ook je botten, waardoor de kans op osteoporose krimpt. Het helpt je ontspannen en beter slapen en boost je immuunsysteem waardoor je minder snel ziek wordt. Tot slot is wandelen een goed natuurlijk en preventief medicijn tegen dementie, Alzheimer en verschillende kankers.

In de hersenen is het positieve effect van wandelen waarneembaar door het fenomeen van bilaterale stimulatie. Dit is het afwisselend activeren van je linker -en rechterhersenhelft. De hersenen bestaan namelijk uit een linker -en een rechterhemisfeer. De zenuwbanen kruisen in de hersenen, ter hoogte van de ogen, waardoor je de linker helft van je hersenen activeert bij het bewegen van het rechter deel van je lichaam en omgekeerd. Dit heet bilaterale stimulatie en is hetgeen gebeurt wanneer we wandelen, gezien we afwisselend onze linker - en rechter kant van ons lichaam bewegen om vooruit te komen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat bilaterale stimulatie zorgt voor een betere emotionele verwerking in de hersenen van prikkels en herinneringen. Dit zorgt voor een daling van stress en negatieve gedachten en bevordert energie, genot en positief denken.

Niet enkel de beweging van het wandelen, maar ook het contact met de natuur heeft een positieve invloed op ons lichaam en mentaal welzijn. Zo komen er fytonciden (soort algen) vrij wanneer onze schoenen bepaalde planten raken. Deze stoffen activeren ons parasympathisch systeem, waardoor de hartslag en ademhaling wordt vertraagt en ons immuunsysteem wordt geboost. De stoffen hebben ook een positieve invloed op de hypothalamus, waardoor de vitale organen worden beschermd.


Symboliek

Wandeltherapie zorgt ook voor meer prikkeling van de zintuigen, waardoor men meer kan genieten van de omgeving. Vanwege het gebruik van de omgeving als hulpbron in de begeleiding van de cliënt, vormt deze een spiegel voor datgene wat leeft bij de cliënt. In de wandeltherapie spreken we de zintuigen en het lichaam aan, waardoor het rationele brein ondergeschikt raakt. Hierdoor komt de cliënt meer in contact met zijn/haar onbewuste en omgeving. Vanuit het zelfhelend groeivermogen zal de cliënt intuïtief opzoek gaan naar antwoorden of hulpbronnen op zijn/haar eigen vragen en problemen in de omgeving waar men zich bevindt. Het onbewuste zal de zintuigen openen voor symbolen uit de omgeving die voor de cliënt relevant zijn. Door hiervoor open te staan en aandacht te vestigen op waar de zintuigen hem/haar brengen, komt de cliënt zelf tot relevante inzichten of hulpbronnen. Dit leidt tot erg authentieke en persoonlijke hulp op hetgeen de cliënt bezig houdt. Het brengt de cliënt onmiddellijke fysieke en emotionele verlichting en duurzame hulp die hem/haar weer verder brengt. Zo zorgt de symbolisering, die deel uitmaakt van wandeltherapie, voor ontwarring van emotionele blokkades en initiëring van nieuwe processen in de persoonlijke ontwikkeling.


Heb jij na het lezen van deze blog nog vragen, stel ze gerust in de comments hieronder!

Vorige
Vorige

Hoe verhoog ik mijn veerkracht om niet in een burn-out te belanden?

Volgende
Volgende

Eerste hulp bij een kutdag (excuse my language)