Hoe verhoog ik mijn veerkracht om niet in een burn-out te belanden?

Af en toe krijg ik een aanvraag tot coaching voor mensen die aangeven dat alles eigenlijk goed gaat, maar die zich willen wapenen tegen een burn-out. Maar kan dat eigenlijk wel, in therapie gaan als alles goed gaat? En zijn er dingen die je kunt ondernemen om een burn-out tegen te gaan?

 
 

Het is een vraag waar ik zelf al vaak over na dacht. In eerste instantie zou ik denken dat therapie zonder problemen niet echt nuttig is, want ik leerde in mijn opleiding dat een voorwaarde voor therapie psychisch lijden is. En in dat geval is er geen spraken van ‘lijden’. Of wel? 

Want hoe kan het dat letterlijk ALLES voor een persoon voor de wind gaat? Dat er geen tekorten zijn, geen ontevredenheid en niets waar hij of zij het moeilijk mee heeft? Het boek ‘de kracht van ongelukkig zijn’ van Dirk De Wachter doet mij hier enorm aan twijfelen (aanrader trouwens, zet ‘m op je lijstje :-)). Dirk stelt namelijk dat je pas gelukkig kunt zijn als je ook weet wat ongelukkig zijn is. Op die ongelukkige momenten ben je namelijk net dankbaar voor je geluk, wat je extra gelukkig maakt. Ben je nog mee? Hij heeft in ieder geval een punt.

Als een cliënt mij dus vertelt dat alles goed gaat en hij of zij niet weet waarover vandaag te spreken zal ik steevast antwoorden (met een goeie portie sarcasme): “wauw, dat moet wel fijn zijn dat alles zo perfect loopt”. Een beetje stout  van me misschien, maar nodig om dat verdedigingsmechanisme de mond te snoeren. Want hoe kan alles nu perfect zijn? Mijn ervaring leert trouwens ook dat er dan toch altijd wel iets is wat de moeite waard is om even bij stil te staan. Dirk’s theorie wordt bij deze bewezen :-)

Het feit dat mensen met die vraag bij me aan komen kloppen en jij op deze link hebt geklikt verklapt dat lijden misschien net wel (busted!). Ik geloof erin dat vragen en gedachten niet zomaar uit de lucht komen vallen – wellicht ervaar je momenteel stress, heb je moeilijke momenten of voelt iets niet juist waardoor ‘burn-out’ in je opkomt. En dat is oké. Je bent er (hopelijk) voor tijd bij.

Oké, je ervaart stress of ongemak en je bent al hier. De eerste stap in preventie is bewustwording, dus: welkom. Ik geef je graag inspiratie van hoe jij jezelf kunt wapenen tegen erger.

Laat me meteen met de deur in huis vallen: het is geen complexe wiskunde. Je hebt er geen fancy accessoires voor nodig en ik heb ook het warm water niet uitgevonden. Om jouw veerkracht te vergroten en je te beschermen voor een burn-out gaan we terug naar de basis:

  1.       Voeding

    Ik weet het, ga nog niet steigeren, het is een cliché. Maar clichés zijn er met een reden. Voeding is de basis van alles. Wat jij wel en niet in je mond stopt heeft een rechtstreekse invloed op hoe je je voelt omdat onder andere gelukshormonen worden aangemaakt in de darmen. Als jij je spijsvertering goed verzorgt met volwaardige voedinsstoffen en kruiden zullen de gevolgen gigantisch zijn. Dat heb ik namelijk aan den lijve ondervonden. Wil je meer weten hierover? Lily Joan Roberts (@lilyjoanroberts)  van The Happy Health Journey is hier expert in. Er is een hele wereld te ontdekken als het daarover gaat, dus laat je onderwijzen en ondersteunen als je voelt dat je hierin kunt groeien.


    2.       Beweging/buitenlucht

    Iedereen die mij op Instragram volgt weet dat ik dit ondertussen zowat elke dag van de daken schreeuw: ga elke dag naar buiten. Ook al is het maar voor tien minuten, maar liefst meer dan dertig minuten.  Zet het vanboven op je to do-lijst als het nodig is. Neem de tijd om dagelijks te gaan wandelen als er nog daglicht is. Zo haal je een frisse neus, wat enorm verhelderend kan zijn voor je hoofd (bye bye, piekergedachtes). Je pikt ook nog wat Vitamine D mee, wat onmisbaar is (voornamelijk in de winter). Daarnaast zorgt de beweging van het wandelen ervoor dat je stresshormoon daalt, je hartslag vertraagt en je ademhaling dieper zakt. Tot slot werkt het contact met de natuur helend, omdat het een plek is die je intuïtie en creativiteit activeert. 

    Zoals je ziet is de zorg voor je lichaam cruciaal in het opkrikken van je veerkracht. Het is namelijk daar dat stresshormonen worden aangemaakt en het is ook daar waar het er opnieuw uit moet door voldoende te bewegen, voedzaam te eten en voldoende rust te nemen. 


    3.       Slaap

    Deze mocht hier dus niet in ontbreken. Zorg ervoor dat je elke nacht acht uur slaapt. Probeer hier ook een ritme voor jezelf in te creëren – je lichaam staat namelijk op vaste cues om het slaaphormoon aan te maken. Hoe nauwkeuriger jouw vast uur om te gaan slapen en op te staan, hoe beter. Wijk in het weekend zoveel als mogelijk maar maximum één uur af. Zorg er ook voor dat je een ritueel ontwikkeld om je lichaam het signaal te geven dat het tijd is om te slapen – schakel schermen uit minimum dertig minuten voor je naar bed gaat, drink een thee met rustgevende kruiden (ik kan Pukka aanraden!), stretch nog even, doe wat ademhalingsoefeningen of geef jezelf een gelaatsmassage.

    Slaap je moeilijk in of wordt je vaak wakker? Blijf maximum dertig minuten in je bed liggen en sta daarna op, ga naar een andere ruimte waar je iets kunt doen die jou ontspant en kruip pas weer onder de lakens wanneer je je slaperig begint te voelen. Dit is belangrijk om te vermijden dat je je slaapkamer gaat associëren met een plaats van slapeloosheid en piekeren.

    4.       Life-work balance

    Ik plaats bewust de ‘life’ eerst, omdat ik je zou aanraden om ook hiermee telkens je dag te beginnen. Zorg ervoor dat je na het wakker worden eerst voor jezelf zorgt. Dat kan op verschillende manieren – drink een thee’tje terwijl je een hoofdstuk uit je boek leest, doe wat yoga of ademhalingsoefeningen, schrijf je gedachten neer of mediteer. Whatever you do, zorg ervoor dat je een zachte overgang maakt van je innerlijke wereld naar de buitenwereld.

    Omgekeerd is het ook van belang een overgangsritueel te voorzien als je van je werk thuis komt – doe je schoenen bijvoorbeeld uit en ga even zitten om te ademen, maak een wandeling vooraleer je start met de ‘avondrush’ thuis, zet je favoriete muziek op en dans even,…


    Laat hieronder weten waar jij je de komende tijd op wil focussen :-)


Vorige
Vorige

Waarom voel ik zoveel?

Volgende
Volgende

Alles wat je moet weten over wandeltherapie