Waarom voel ik zoveel?
Word jij soms ook overspoeld door emoties? Heb je geen idee welke emotie je nu precies voelt en waarom die er is? Dan is deze blogpost een must read voor jou.
Emoties. Het is niet iets wat kan uitgelegd worden in twee zinnen. Het is soms moeilijk om het concept volledig te vatten, aangezien het niet iets fysieks is binnen in ons. Het is een complex samenspel van allerlei hersendelen, hormonen en processen.
Emoties ontstaan in de amygdala (of emotiecentrum) in ons brein en worden gevoeld in ons lichaam. Eens de emotie er is zul je dat gewaarworden via lichamelijke sensaties, zoals een verhoogde of verlaagde hartslag, spier(ont)spanning of een gevoel je maag. Elke emotie zal zich dan ook anders in jou lichaam gaan vertalen en hoe een emotie wordt gevoeld is zo ontzettend uniek en persoonlijk.
Waarom een emotie precies ontstaat is ook erg persoonlijk. Het opkomen van een emotie heeft alles te maken met jouw levensgeschiedenis, je persoonlijkheid en je genetische aanleg. Sommige mensen zijn biologisch gezien meer of minder in staat om bepaalde negatieve of positieve emoties te ervaren. Je draagt het mee in je genen. Ook de dingen die je meemaakt als kind en later in je leven bepalen hoe jij emotioneel reageert op gebeurtenissen en levensveranderingen. We leren namelijk onze emoties kennen in het contact met onze zorgfiguren. Zij helpen ons de lichamelijke sensaties benoemen in de vorm van een woord en dus een naam voor een emotie. De amygdala in het brein ligt erg dicht bij de hippocampus of het geheugencentrum. Dit zorgt ervoor dat ons geheugen en onze emoties nauw met elkaar verbonden zijn. Denk maar aan het nostalgische gevoel dat je krijgt als je in de zomer een ijsje eet en je daarom automatisch moet denken aan leuke zomers bij je grootouders. Dit betekent dus dat emoties kunnen worden aangemaakt via triggers die ons terug doen denken aan bepaalde herinneringen en zaken die we hebben meegemaakt of geleerd.
We kunnen dus in het algemeen stellen dat emoties opkomen wanneer ons onbewuste ons iets probeert te vertellen. Emoties hebben met andere woorden een signaalfunctie. Het laat ons weten dat iets van betekenis voor ons is.
Maar wat laat het ons dan precies weten?!
Emoties geven ons boodschappen vanuit onze behoeften. Behoeften zijn universeel en kunnen we opdelen in twee grote categorieën - fysieke en psychologische behoeften. Wanneer we spreken over emoties focus ik mij voornamelijk op dat laatste. Psychologische behoeften zijn onder andere behoefte aan veiligheid, vriendschap, plezier, autonomie, verbinding, enzovoort. Je kunt ze je voorstellen als fictieve batterijtjes in jezelf die constant bijhouden hoeveel deze gevuld is. Wanneer er iets gebeurt waarbij jouw batterijtje van een specifieke behoefte wordt opgeladen, zul je dit voelen door het ervaren van een positieve emotie. Gebeurt er iets wat jouw batterijtje in het rood brengt? Dan ervaar je negatieve emoties. Emoties geven dus aan wat jij, als persoon en uniek wezen, nodig hebt. Ik vind het fijn om emoties en behoeften dus te zien als een soort persoonlijke handleiding die je wegwijs maken in je eigen ziel.
Wanneer je luistert naar je emoties en onderzoekt met welke behoefte ze verbonden zijn zul je jezelf beter leren kennen en begrijpen.
Wil jij hiermee aan de slag? Download dan de lijst hieronder met alle emoties en behoeften.