Bereik je doelen aan de hand van visualisatie

We kennen met z’n allen wel duizenden trucjes om uitstelgedrag en faalangst te overkomen om toch onze doelen te bereiken. We weten dus wel hoe, maar kunnen we het ook voelen?

Visualisatie is een techniek die je jezelf makkelijk kunt aanleren om te voelen hoe het is om je doelen, die nog uit handbereik lijken te liggen, te bereiken. Wait, what? Yup! En ik zal je uitleggen hoe.

 

Jij hebt, net zoals ik, misschien al van alles geprobeerd om ervoor te zorgen dat jij jouw professionele of persoonlijke doelen sneller en beter kunt bereiken. Misschien heb je al meldingen geplaatst in je agenda, heb je een fancy weekplanning gemaakt of plakte je post its over heel je huis om je te herinneren aan de stappen die je dient te ondernemen om je doel te bereiken. En hoewel het je misschien wel alerter maakt, is er een grote tekortkoming in al die trucjes: we moeten het nog steeds doen.

In mijn praktijk zie ik het vaak gebeuren: cliënten zetten de trucjes vol goede moed in.. Om het dan na een aantal maanden, weken of zelfs dagen op te geven. Ligt dit dan aan hen? Zijn ze lui? Willen ze het niet genoeg?
Nee. Dat geloof ik niet. Het zijn stuk voor stuk mensen die alles geven om verandering in hun leven teweeg te brengen.

”Maar waar wringt het schoentje dan?”
De reden waarom het hen en misschien jou niet lukt om je doelen te bereiken zit ‘m in het gebrek aan zelfvertrouwen en voeling met het doel dat we voor ogen hebben.

Visualisatie is een uitstekend hulpmiddel om dat zelfvertrouwen en die voeling te versterken. Zonder hier erg technisch op in te gaan stel ik voor dat we meteen overgaan tot het ervaren ervan.
Ga even comfortabel gaan zitten en een aantal keer diep adem. Sluit dan je ogen en stel je even voor dat jij jezelf je doel ziet behalen. Wat is jouw doel? Op welke manier bereik je het? Hoe ziet dit er visueel uit? Roep het beeld op. Wat gebeurt er rond je? Wat hoor je? Is er iemand bij je? Is er een bepaalde geur aanwezig? Of een smaak? Wat voel je? Welke emoties razen er door je lijf en hoe voel je je bij het halen van jouw doel?
Laat het even binnen komen en geniet ervan.


Op die manier roep je jouw doel tot leven. Het is opeens zoveel meer tastbaar en het lijkt meer binnen handbereik. Het gelukzalige gevoel dat je met dat beeld opwekt is een katalysator voor je motivatie om de eerste stappen te zetten. Visualisatie stoelt op de wetenschap dat je hersenen het verschil niet kennen tussen activiteiten die echt gebeuren en activiteiten die je je inbeeldt. Het voordeel van verbeelding of visualisatie is dat, wanneer je het je gedetailleerd inbeeldt, je lichaam en hersenen denken dat het écht gebeurt. Door dus gewoon te denken aan je doel, ben je er al een stap dichterbij.
Graag licht ik even toe hoe je deze techniek in 4 simpele stappen kunt inzetten in jouw dagelijks leven.


1. Een goede voorbereiding is de helft van het werk: leg een schriftje aan en noteer al jouw doelen, groot of klein. Zo’n doel kan het strijken van die wasmand zijn of het starte van je eigen zaak.
Noteer bij elk doel alle tussenstappen die nodig zijn om het doel te behalen. Liefst maak je zo’n kleine stapjes zodat je er elke dag eentje kunt afvinken.

Plan daarna zowel je doel als de tussenstappen in in je agenda.

2. Maak de dagelijkse gewoonte om jouw doel(en) te visualiseren: maak elke dag een aantal minuten vrij om bezig te zijn met jouw doel(en) door ze aandachtig te lezen. Sluit daarna je ogen en visualiseer je doel. Spreek hierbij al je zintuigen aan: hoe ziet dat beeld van het behalen van je doel eruit? Hoe zie jij eruit? Wat zegt je lichaamstaal? Hoe ziet de omgeving eruit? Wie is er nog bij je? Wat hoor je? Wat ruik je? Wat smaak je? En vooral: wat voel je? Welke emoties voel je? Waar in je lichaam kun je die emotie van het behalen van je doel voelen?

Kijk daarna in je agenda welke stap er op de planning staat die je dichter bij je uiteindelijke doel brengt. Visualiseer jezelf hoe je later die dag de stap zal uitvoeren en spreek hierbij je zintuigen opnieuw aan.

Heb je gebrek aan vertrouwen in jezelf dat je je doel wel kunt behalen? Zet dit dan even aan de kant. Ook al geloof je nu niet dat je je doel kunt behalen, visualiseer het anyway. Overal waar jij aandacht aan schenkt wordt groter. Luister jij vooral naar die kritische innerlijke stem? Dan zal die luider worden. Leg jij die stem even het zwijgen op en visualeer jij je schijnbaar onrealistisch doel? Dan wordt jouw doel realiteit.


3. Maak een dagplanning: sluit jouw ochtendroutine af met het noteren van een dagplanning. Wanneer plan jij je stap tot het behalen van je doel in? Een dagplanning stelt je in staat om je dag op een meer relaxte manier te laten verlopen en de afspraak met jezelf te maken om elke dag met je doel bezig te zijn.

4. Just do it: nu je je doel én tussenstappen hebt beleefd in je hoofd en hebt ingepland in jouw dagplanning volstaat het om het enkel nog uit te voeren. Zo simpel is dat. Met de bovenstaande voorbereidende stappen zal dit gegarandeerd veel vlotter verlopen in vergelijking met al je vorige pogingen waarbij enkel het plannen en uitvoeren centraal stonden.


Laat me weten hoe het je bevalt om je doelen te behalen ;-)

 
Vorige
Vorige

3 manieren om te ontprikkelen

Volgende
Volgende

Hoe je in minder tijd meer je goesting kunt doen