Je eigen lijf als beste medicijn
Grijp jij vaak naar pijnstiller bij hoofdpijn? Ga je meteen aan de antibiotica bij een griep? Startte jij met de pil omdat je last had van pijnlijke maandstonden?
Geen abnormale vragen. Maar als jij telkens ‘ja’ antwoordde, wordt het misschien tijd om de remedie wat vaker dichter bij huis te zoeken - in je eigen lichaam.
Wat volgt is een pleidooi om meer chemische troep te mijden en meer te vertrouwen op de helende kracht van je lijf.
Laten we beginnen met een belangrijke disclaimer - ik ben geen dokter en heb geen zicht op jouw specifieke klachten. Als je een klacht ervaart waar je je zorgen over maakt, raadpleeg dan steeds een arts.
Waar ik het in deze blogpost over wil hebben gaat niet over specifieke klachten, medicatie of aandoeningen. Wel wil ik het probleem van overmedicalisering die massaal in onze samenleving ingebakken zit helpen bespreekbaar maken.
Ik geloof namelijk dat we vaak te snel naar de pillen grijpen en te weinig vertrouwen stellen in ons eigen lichaam.
Ons lichaam heeft namelijk een krachtig zelfhelend vermogen - zo zijn er allerlei systemen in ons lichaam die de balans terug herstellen. Organen en hormonen communiceren onderling om bepaalde processen te initiëren of the beëindigen wanneer dat nodig is.
Ons stress-systeem is hier een goed voorbeeld van: de stresshormonen adrenaline en cortisol worden aangemaakt wanneer we een uitdaging aangaan. Herstelhormonen worden aangemaakt zodra de uitdaging voorbij is om het lichaam opnieuw in balans te brengen na het hard heeft gewerkt om jouw op je best te laten functioneren.
Duurt de uitdaging te lang? Dan zal je lichaam jouw signalen sturen om te laten weten dat je over je grens gaat. Het is pas wanneer we die grens meermaals overschrijden dan het kan gebeuren dat je zelfhelend vermogen in de war geraakt en er disbalans blijft bestaan.
Het ‘over-je-grenzen-gaan’ is een belangrijk onderdeel van dit zelfhelend vermogen en het kan er heel verschillend uitzien. Het doorwerken bij barstende hoofdpijn, het nemen van pijnstillers om geen pijn te voelen, het overmatig drinken van koffie of het te laat gaan slapen zijn allemaal voorbeelden van grenzen overschrijden.
Telkens jij een tactiek toepast om de signalen van jouw lichaam te negeren ga je over je grenzen en saboteer je het zelfhelend vermogen ervan.
”Mag ik dan nooit een pijnstiller nemen voor mijn hoofdpijn en moet ik dan maar pijn lijden?”, hoor ik vragen.
Jij mag natuurlijk helemaal doen waar jij zelf zin in hebt. Wel geloof ik erin dat er iets waardevols in elke klacht zit, een boodschap als het ware. Door telkens een pijnstiller te nemen leg jij je lichaam het zwijgen op. Nochtans is de boodschap steeds eentje gemaakt uit liefde - want jouw lichaam wil jou opweg helpen naar balans.
Interessant zou dus zijn om de pijnstiller eens achterwege te laten en je lichaam de vraag te stellen wat het je komt vertellen. Ben je te hard gegaan op het werk? Zit je al te lang in een slechte houding achter een scherm? Zit je letterlijk teveel in je hoofd door al dat piekeren? Is de omgeving waar je je bevindt met goed voor je?
Wanneer je durft vertrouwen op de wijsheid van je lichaam zal het alsmaar duidelijker worden wat de boodschap achter de klacht precies inhoudt. And that’s where the magic begins…
Want in plaats van naar je medicijnen kastje te hollen kun je nu andere, meer natuurlijke, hulpmiddeltjes gaan inschakelen om jouw klacht zacht aan te pakken. Als jouw lichaam schreeuwt om rust via hoofdpijn, zou je ervoor kunnen kiezen om een powernap te doen. Misschien heb je net nood aan frisse lucht of beweging en is het al voldoende om een half uur stevig door te wandelen. Misschien is het een geur die jouw de hoofdpijn bezorgt en kun je wat lavendelolie in je verstuiver gebruiken. Misschien heb je wel hoofdpijn door blauw licht van je computer en kun je investeren in een bluelight blocking bril. Of komt de hoofdpijn toch door het piekeren? Dan vind je misschien verlichting in meditatie.
Graag geef ik je een lijstje van natuurlijke remedies die mogelijks verlichting brengen bij een verscheidenheid aan klachten:
- Meditatie
- Muziek
- Sport
- Yoga
- Tijd in de natuur
- Essentiële oliën
- Noisecancelling koptelefoon
- Volwaardige voeding
- Supplementatie
- Kwalitatieve slaap
- Ademhalingsoefeningen
- Cognitieve training: negatieve gedachten ompolen naar positieve
- Bluelight blocking bril
- Accupressuur mat
- (Ayurvedische) Massage
- Verzwaringsdeken
- Wim Hof technieken
- Warmtetherapie: sauna, infrarood
- Osteopathie
- Grenzen leren stellen
- Journalen
- ….